Już dawno nie jadłam mielonych a bardzo je lubię.
Czasem wart eksperymentować o i dodać do dania nowych składników.
Imbir, kolendra i szczypior to był strzał w dziesiątkę :)
Kotleciki wyszły pyszne, dodatki pozostawiam do wyboru.
Składniki:
ok 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
1 cm imbiru
1 mała młoda cebula
1 duża garść szczypioru
duża garść świeżej posiekanej kolendry
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
1 jajko
1 bułka namoczona w mleku
2 łyżki bułki tartej
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia
Imbir i czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę do czosnku.
Wszystkie składniki dodać do mięsa i dokładnie połączyć.
Uformować kotleciki ( najlepiej mokrymi rękoma) i obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć na dużej ilości oleju, aby się równo upiekły.
Co sądzicie o mielonych w takiej wersji?
:)
OdpowiedzUsuńPycha !