poniedziałek, 8 czerwca 2015

Imbirowe kotlety mielone





Już dawno nie jadłam mielonych a bardzo je lubię. 
Czasem wart eksperymentować o i dodać do dania nowych składników.
Imbir, kolendra i szczypior to był strzał w dziesiątkę :) 
Kotleciki wyszły pyszne, dodatki pozostawiam do wyboru.

Składniki:
ok 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego 
1 cm imbiru
1 mała młoda cebula 
1 duża garść szczypioru
duża garść świeżej posiekanej kolendry
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
1 jajko
1 bułka namoczona w mleku
2 łyżki bułki tartej 
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia

Imbir i czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę do czosnku.
Wszystkie składniki dodać do mięsa i dokładnie połączyć.
Uformować kotleciki ( najlepiej mokrymi rękoma) i obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć na dużej ilości oleju, aby się równo upiekły.

Co sądzicie o mielonych w takiej wersji?


1 komentarz:

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)