Dziś przedstawiam Wam super prosty przepis na ciasto drożdżowe.
Bez mieszania, długiego ugniatania, bez masła a na oleju :)
Ciasto to praktycznie robi się samo :)
Polecam każdemu kto nie ma cierpliwości przy wyrabianiu ciasta drożdżowego.
Składniki:
szczypta soli
można dodać cukier waniliowy
ok 40 dkg świeżych lub mrożonych owoców
ok 40 dkg świeżych lub mrożonych owoców
Jajka roztrzepać ze szczyptą soli.
Do naczynia, w którym będzie rosło ciasto rozkruszyć drożdże, wlać jajka i dodać pozostałe składniki. Nie mieszać.
Po upływie tego czasu wszystko wymieszać, lekko napowietrzyć i wylać na natłuszczoną i obsypaną lekko mąką blachę do pieczenia.
Na wierzchu ułożyć owoce.
Obsypać kruszonką.
KRUSZONKA:
1/2 kostki masła
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
wyrobić palcami
Smacznego ! :)
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.
Aż ślinka cieknie wieczorem na widok tego ciacha :)))
OdpowiedzUsuńZapraszam jeszcze do drugiego etapu z Fooder - to szansa na dodatkową nagrodę :)))
http://ostra-na-slodko.pl/
:) Fooder też będzie :)
UsuńWitam, planuję upiec to ciasto, ale tak się zastanawiam: w przepisie jest 10dkg drożdży, to cała kostka, na pewno potrzeba aż tak dużo? Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTak, drożdży ma być tak dużo ponieważ praktycznie w ogóle nie wyrabia się ciasta. Ono robi się samo :)
UsuńCiekawa jestem jak Ci wyjdzie.
Dziękuję bardzo, strasznie lubię ciacha drożdżowe - i jeść i piec :) ale takiego jeszcze nie robiłam. Muszę tylko kupić truskawki.. Jak zrobię to dam znać jak wyszło.
UsuńSuper ! Nie mogę się doczekać :) Taka mała rada na koniec: nie przesadź z ilością owoców. Ja raz przesadziłam i ciasto było takie sobie :)
UsuńKurcze, dobrze, że piszesz, bo planowałam dać trochę więcej niż te 400g :) Mam już truskawki, jutro piekę :)
UsuńCiasto wyszło pyszne! Początkowo bałam się, że wzięłam za dużą blachę, ale ciasto pięknie rosło. Truskawki to trudny owoc dla ciasta drożdżowego, bo są mokre, ale ciasto poradziło sobie z nimi bardzo dobrze. Mój piekarnik niestety nie posiada opiekania od dołu, dlatego zwykle piekę w termoobiegu i ciasto drożdżowe, które do tej pory piekłam miało problem z zarumienieniem się od spodu, a ten przepis daje radę :) Rodzinka zachwycona. Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie :D
OdpowiedzUsuńWspaniale ! ! ! Bardzo się cieszę :)
UsuńPozdrawiam serdecznie i smacznego życzę całej Waszej rodzince :)
Czy moga byc mrozone owoce? I czy nalezy he wczesniej rozmrozic?
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze tego ciasta z mrożonymi owocami. Wydaje mi się że mogą puścić za dużo wody ...
OdpowiedzUsuńWitam właśnie robię ciasto i postanowiłam dodać rozmrożone wiśnie obsuszę je ręcznikiem papierowym tylko nie wim co zrobić obtoczyć je w mące czy nie.ale mam 3g czsu😊 pozdrawiam i napiszę jak wyszło😀
OdpowiedzUsuńUpiekłam z mrożoną borówką amerykańską.Wyszło super.Borowka nie pusciła soku.
OdpowiedzUsuńSuper ! Dodałaś zamarznięte czy rozmrożone już borówki?
Usuń