sobota, 20 czerwca 2015

Piersi z kaczki z botwiną i kaszą gryczaną












Od dłuższego czasu miałam ochotę na piersi z kaczki.
Przepis bardzo prosty a pomysł zaczerpnięty od Gordona Ramsaya.
Do znalezienia na youtube ;)
Muszę przyznać, że e prostocie siła a mięsko rozpływa się w ustach.
Jako dodatki wybrałam kaszę gryczaną z warzywami i botwinę ( zamiast tradycyjnych buraczków )

Składniki:
4 piersi z kaczki ( 2 podwójne )
 woreczki kaszy gryczanej z warzywami
botwinka
sól 
pieprz

Piersi z kaczki umyć, oczyścić z pozostałości po piórach i osuszyć.
Skórę można naciąć tak aby nie naciąć mięsa lub zostawić w całości.
Ja ponacinałam.
Piersi położyć skórą do dołu na ZIMNEJ patelni i smażyć około 8-10 minut, wówczas tłuszcz powinien się dobrze wytopić a skórka będzie chrupiąca. Wierzch natrzeć solą i pieprzem.
Przełożyć na drugą stronę i smażyć tylko przez chwilę aby mięso się ścięło. Posolić i popieprzyć.
I teraz uwaga ! ! ! 
Przełożyć do nagrzanego na 200*C piekarnika razem z patelnią ( jeśli ma metalową rączkę) lub w nagrzanym wcześniej naczyniu żaroodpornym, skórą do dołu i z całym tłuszczem który się wytopił.
Piec w piekarniku około 8 minut.
Kaczka powinna być różowa w środku.
Jeśli lubisz bardziej po polsku, czyli całkowicie wypieczoną ;) przetrzymaj w piekarniku trochę dłużej.
Po wyjęciu mięso powinno nam chwilę odpocząć.
Pokroić w grube kawałki i podawać z kaszą i botwinką.
Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu i polać kaczym tłuszczem

Przepis na botwinkę znajdziesz tutaj:

Smacznego :)

Czekam na wszelkie komentarze i pomysły :)





2 komentarze:

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)