Gołąbki wg przepisu mojej mamy są najlepsze na świecie.
Mają już nawet spory fun club wśród naszych znajomych.
W prostocie siła.
Nie lubimy aby było za dużo mięsa. Proporcje są podane poniżej.
Dzięki temu połączeniu gołąbki nie są twarde i suche, tylko są bardzo soczyste i rozpływają się w ustach.
Nie przesadzam.
Kiedyś pobiłam rekord i zjadłam ich 8 ! ! ! Na raz !
Składniki:
2-3 woreczki ryżu
ok 800 g mielonego mięsa wieprzowego
2 cebule
2 jajka
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
1 łyżka Vegety
1-2 główki młoda kapusty ( zimą normalna )
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Nie powinien być rozgotowany.
Do mielonego mięsa dodać posiekaną cebulę i czosnek, jajka, ryż, i doprawić wg uznania.
Nie przesadzić z solą :)
Składniki dokładnie wymieszać.
Kapustę sparzyć w lekko osolonej wodzie.
Odciąć twarde "żyłki " ale ich nie wyrzucać, będą potrzebne do wyłożenia dna garnka.
Zawinąć gołąbki.
Dno garnka wyłożyć pozostałymi liśćmi i resztkami kapusty.
Wlać około 1/2 szklanki wody.
Poukładać "na ciasno" gołąbki. Na wierzch znów położyć kapustę.
Dusić na małym ogniu ok 1 i 1/2 godziny.
Przy "starej kapuście duszenie trwa nawet 2,5 godziny.
Wszystko zależy od tego jak bardzo sparzyliśmy liście.
Można je również zapiec w piekarniku.
Dobre rady.
Do garnka można również dodać ok 1/2 kostki masła lub margaryny i/ lub pokrojone pomidory lub pomidory z puszki lub po prostu podlać gołąbki wodą z koncentratem pomidorowym.
Pychota ! ! !
Co sądzicie o takich gołąbkach?
Wszelkie komentarze mile widziane :)
2 -3 woreczki ryzu? tzn ile? pol kilo? kilogram?
OdpowiedzUsuńJeden woreczek ma zwykle 100 g, więc w zależności czy lubi się więcej ryżu 200-300 g. :) Smacznego :)
Usuń