piątek, 25 kwietnia 2014

Puree z kalafiora z serduszkami drobiowymi


Serduszka duszone w warzywach na kalafiorowym puree:

PUREE
1 średni kalafior
0,5 l mleka
2-3 łyżki masła 
sól
Kalafior podzielić na małe kawałki, wrzucić do garnka i zalać mlekiem. Gotować do póki lekko nie zmięknie ale nie rozgotowywać. Po ugotowaniu odlać sporą część mleka, zostawiając około pół szklanki. Dodać masło, sól i lub utłuc na jednolitą masę.

SERDUSZKA
2-3 łyżki oleju 
350 g serduszek drobiowych
1 duża cebula
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
1/2 żółtej papryki
1 duży ząbek czosnku
sól
pieprz
3 łyżeczki 
czerwonej słodkiej sproszkowana papryki
szczypta sproszkowane ostrej papryki
0,5 l bulionu

Serduszka umyć i wyciąć tłuste części z żyłami. Osuszyć i wrzucić na rozgrzany olej.Lekko je zarumienić. Dodać marchew i pietruszkę pokrojone w plastry, kolejno paprykę , cebule i czosnek. Podlewać bulionem. Dodać przyprawy i gotowe :)

2 komentarze:

  1. uwielbiam żołądki i serduszka drobiowe!!!! zresztą jęzory wołowe też.
    Ciekawa prezentacja bejbe!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj jęzorki też lubię :) muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)