czwartek, 10 kwietnia 2014

Czosnek niedźwiedzi a'la pasta







Uwielbiam czosnek niedźwiedzi !!!
A jak wiadomo czas na jego zebranie jest TERAZ ! ! ! 
:)
Jest to roślina baaaardzo zdrowa i przepyszna.  Uwaga ! ! ! Jest rośliną pół chronioną. Ja mam na działce więc korzystam do woli ;)
Wszelkie info o jej zdrowotnych właściwościach znajdziesz np. tutaj:
http://www.zdrowieinatura24.pl/czosnekniedzwiedzicudnatury_921_0.html

Do dzisiejszego dania potrzebne są ok:
2 kg czosnku niedźwiedziego
150 g wędzonego boczku
2 małe śmietanki 30%
2 duże garści suszonych pomidorów
1 mały ser lazur błękitny
garść tartego parmezanu
1/2 szklanki mleka
kilka łyżek oleju
sól
pieprz ( bądź chilli )
dowolny makaron

Boczek pokroić w kosteczkę i przesmażyć na dużej patelni, aż będzie lekko chrupiący.  Pomidory suszone pokroić na małe kawałki i zalać wrzątkiem , aby zrobiły się miękkie.Do smażącego się boczku dodać umyty i posiekany, nie za drobno czosnek niedźwiedzi.
Mieszać aż zmniejszy o połowę swoją objętość. Dodać suszone, wymoczone pomidory i ser lazur. mieszać aż ser się rozpuści. 
W tym czasie można zacząć gotować makaron.
Do czosnku niedźwiedziego dolać śmietankę 30% :) ( czasem można zaszaleć z kaloriami )
i parmezan. 
mieszać aby nam się wszystko ładnie połączyło.
Dolać mleko i gotować wszystko do powstania kremowego sosu. 
Posolić i popieprzyć świeżo mielonym pieprzem.
Jeśli sos będzie zbyt gęsty i suchy można wlać troszkę wody z gotującego się makaronu.
Dodać ugotowany makaron. Ja tym razem użyłam makaronu, który wyglądał jak dredy loki ;)
Połączyć makaron z sosem.
SMACZNEGO ! ! !

3 komentarze:

  1. fantastyczna prezentacja!!! piękna! chce chce takie zjeść tu i teraz!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wpadaj do mnie :) jeszcze trochę czosnku mi zostało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tez zbieram, super przepis!

    OdpowiedzUsuń

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)