środa, 24 grudnia 2014

Pierogi z kapustą i grzybami



Wszystkie proporcje podaję na oko :)
mąka ok 1 kg
ciepła woda
ok 2 łyżki masła

Ciasto wyrabiać i delikatnie dolewać ciepłej wody. 
Powinno być pulchne ale nie za mokre :)

Farsz:
około 2 kg kiszonej kapusty
suszone grzyby
2-3 cebule
masło do podsmażenia 
świeżo mielony czarny pieprz.

Kapustę przegotować w wodzie. Dorze odcedzić i posiekać. 
Grzyby opłukać, zagotować i posiekać.
Nie wylewać wody po gotowaniu ( może się przydać do sosów, zup )
Na maśle zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać kapustę i grzyby.
Wszystko razem podsmażyć.

Farsz nałożyć na rozwałkowane i powycinane ciasto.
Zlepić pierożki.
Gotować w osolonej wodzie ( można dodać olej ), zamieszać po wrzuceniu drewnianą łyżką.
Gotować ok 3 minuty od momentu wpłynięcia pierogów. 

Taki ekspresowy przepis :)


Pierogi wigilijne

2 komentarze:

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)