Kolejny przepis na śledzie.
Jest to mieszanka kilku sprawdzonych przepisów na śledzie w oleju.
Na około 6 płatów matiasów:
1 opakowanie ziół prowansalskich
czarny świeżo mielony pieprz
2 średnie cebule
1 cytryna
kilka nasion ziela angielskiego
4-5 liści laurowych
olej
Śledzie namoczyć w wodzie i kilka razy przepłukać aż będą miękkie.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i sparzyć.
Cytrynę pokroić w plasterki.
Opłukane śledzie pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do słoika.
Posypać ziołami prowansalskimi i mielonym pieprzem.
Przykryć warstwę cytryną , cebulą i liściem laurowym.
Dodać ziele angielskie.
Zalać olejem i ułożyć kolejną warstwę.
Znów zalać olejem.
Włożyć do lodówki na min 12 godzin.
Rozpływają się w ustach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)