środa, 24 grudnia 2014

Śledzie w oleju po prowansalsku

Kolejny przepis na śledzie.
Jest to mieszanka kilku sprawdzonych przepisów na śledzie w oleju.

Na około 6 płatów matiasów:
1 opakowanie ziół prowansalskich
czarny świeżo mielony pieprz
2 średnie cebule
1 cytryna
kilka nasion ziela angielskiego
4-5 liści laurowych 
olej

Śledzie namoczyć w wodzie i kilka razy przepłukać aż będą miękkie.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i sparzyć.
Cytrynę pokroić w plasterki.
Opłukane śledzie pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do słoika. 
Posypać ziołami prowansalskimi i mielonym pieprzem. 
Przykryć warstwę cytryną , cebulą i liściem laurowym.
Dodać ziele angielskie.
Zalać olejem i ułożyć kolejną warstwę.
Znów zalać olejem. 
Włożyć do lodówki na min 12 godzin.
Rozpływają się w ustach.


Śledzie Wigilijne 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)