Wszystkie proporcje podaję na oko :)
mąka ok 1 kg
ciepła woda
ok 2 łyżki masła
Ciasto wyrabiać i delikatnie dolewać ciepłej wody.
Powinno być pulchne ale nie za mokre :)
Farsz:
około 2 kg kiszonej kapusty
suszone grzyby
2-3 cebule
masło do podsmażenia
świeżo mielony czarny pieprz.
Kapustę przegotować w wodzie. Dorze odcedzić i posiekać.
Grzyby opłukać, zagotować i posiekać.
Nie wylewać wody po gotowaniu ( może się przydać do sosów, zup )
Na maśle zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać kapustę i grzyby.
Wszystko razem podsmażyć.
Farsz nałożyć na rozwałkowane i powycinane ciasto.
Zlepić pierożki.
Gotować w osolonej wodzie ( można dodać olej ), zamieszać po wrzuceniu drewnianą łyżką.
Gotować ok 3 minuty od momentu wpłynięcia pierogów.
Taki ekspresowy przepis :)
Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku! :)
OdpowiedzUsuńSerdeczne dzięki :) Szczęśliwego Nowego Roku !!! :)
OdpowiedzUsuń