sobota, 20 grudnia 2014

Ekspresowy zakwas z buraka do barszczu wigilijnego



Pierwszy raz będę robiła zakwas na barszcz. 
Fajny przepis znalazłam na stronie gotujzdrowo.com
Zainspirowałam się i zakwas dojrzewa :)

Na mój zakwas użyłam:
5 l wody
7 średnich i twardych buraków
1 cebula 
1/2 główki czosnku
6 liści laurowych 
8 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka kolendry zmieszanej z kminem i nasionami kopru
1 łyżka soli
1/2 jabłka


Wodę przegotować dodać sól i ostudzić.
Buraki obrać i pokroić w cienkie plastry lub zetrzeć na szatkownicy.
Jabłko pokroić na mniejsze kawałki.
Do naczynia, w którym będzie dochodził zakwas dodać buraki, jabłko, cebulę i czosnek oraz przyprawy.
Zalać wodą z solą. Zamieszać. 
Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na dwa dni. 
Po upływie dwóch dni zebrać pianę, zamieszać i odstawić na kolejne dwa dni. 
Przecedzić przez sitko i przelać do słoiczków lub butelek lub od razu użyć do barszczu. 
można pić sam.
JEST BARDZO ZDROWY  ! ! ! 
Już nie mogę się doczekać aż go spróbuję :)

Wigilia 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)