Pierwszy raz będę robiła zakwas na barszcz.
Fajny przepis znalazłam na stronie gotujzdrowo.com
Zainspirowałam się i zakwas dojrzewa :)
Na mój zakwas użyłam:
5 l wody
7 średnich i twardych buraków
1 cebula
1/2 główki czosnku
6 liści laurowych
8 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka kolendry zmieszanej z kminem i nasionami kopru
1 łyżka soli
1/2 jabłka
Wodę przegotować dodać sól i ostudzić.
Buraki obrać i pokroić w cienkie plastry lub zetrzeć na szatkownicy.
Jabłko pokroić na mniejsze kawałki.
Do naczynia, w którym będzie dochodził zakwas dodać buraki, jabłko, cebulę i czosnek oraz przyprawy.
Zalać wodą z solą. Zamieszać.
Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na dwa dni.
Po upływie dwóch dni zebrać pianę, zamieszać i odstawić na kolejne dwa dni.
Przecedzić przez sitko i przelać do słoiczków lub butelek lub od razu użyć do barszczu.
można pić sam.
JEST BARDZO ZDROWY ! ! !
Już nie mogę się doczekać aż go spróbuję :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)