środa, 24 grudnia 2014

Śledzie korzenne ze skórką pomarańczową


Już za chwilę Wigilia więc to ostatni moment aby przedstawić Wam moje śledzie korzenne.
Są baaaaardzo aromatyczne i już niedługo zajmą swoje miejsce na Wigilijnym stole.

Przepis na 6 płatów matiasów.
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka kolorowego pieprzu
1 mała suszona papryczka chilli
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka goździków
kilka kulek jałowca
kilka kulek ziela angielskiego
3-4 ziarna kardamonu
1 i 1/2 szklanki oleju
2-3 liście laurowe
skórka z pomarańczy
1 łyżka sosu balsamicznego
1 mała cebula

Do oleju dodać przyprawy i wszystko razem podgrzać aby uwolnić aromaty.
Ostudzić.
Śledzie kilkukrotnie przepłukać w wodzie lub mleku.
Pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w piórka i sparzyć.
Do słoika przekładać śledzie cebulę i zalewać olejem z przyprawami.
Powtórzyć kilka warstw.
Włożyć do lodówki na min 12 godzin.
SMACZNYCH ŚWIĄT ! ! !



Śledzie Wigilijne 2014Korzenne przysmaki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)