mieszanka przypraw przywieziona z Lanzarote
Bakłażanem nie pogardzę a z kaszą jaglaną tym bardziej.
Oto przepis na proste i mało czasochłonne wegetariańskie danie.
Na przygotowanie dwóch porcji potrzebne są:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 duży bakłażan
1 kalarepa pokrojona
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
1/2 małej cukini
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól
pieprz
2 łyżeczki przyprawy Adobo Canario ( skład na zdjęciu )
1 puszka pomidorów krojonych
natka pietruszki
2 kulki mozarelli
Bakłażan przeciąć na pół, skórkę nakłuć widelcem a środek naciąć lekko nożem.
Delikatnie posolić.
Włożyć do nagrzanego na około 180*C piekarnika na termoobieg i piec około 15-20 minut ( aż zmięknie)
W tym czasie ugotować kaszę wg przepisu na opakowaniu.
Warzywa pokroić w grubą kostkę i dusić na oliwie z oliwek.
Kiedy bakłażan będzie gotowy, delikatnie wyjąć z niego miąższ i dodać do reszty warzyw.
Na koniec dodać drobno pokrojony czosnek i doprawić wg uznania.
Do ugotowanej kaszy dodać posiekaną natkę pietruszki.
Całą masę warzywną przełożyć do bakłażana. Na wierzch nasypać grubą warstwę kaszy.
Na kaszy ułożyć plastry mozarelli a na mozarelli pomidory z puszki.
Ja zrobiłam jedną połowę bez pomidorów, ale chyba smaczniejsza jest ta z pomidorami.
Bakłażany włożyć ponownie na około 15 min do nagrzanego na 180*C piekarnika.
Już po wyjęciu można polać sosem z pomidorów i dodać drobno posiekaną papryczkę chilli.
Dobrze smakują z sosem czosnkowo-jogurtowym.
Samo zdrowie na talerzu :)
Czekam na wszelkie komentarze i sugestie :)
Bardzo ciekawy wpis. :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
:D dzięki wielkie :) W smaku rewelacja !
OdpowiedzUsuń