poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Bakłażan faszerowany warzywami i kaszą jaglaną ( wegetariańskie)



mieszanka przypraw przywieziona z Lanzarote








Bakłażanem nie pogardzę a z kaszą jaglaną tym bardziej.
Oto przepis na proste i mało czasochłonne wegetariańskie danie.

Na przygotowanie dwóch porcji potrzebne są:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 duży bakłażan
1 kalarepa pokrojona
1 cebula 
1/2 czerwonej papryki
1/2 małej cukini 
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól 
pieprz
2 łyżeczki przyprawy Adobo Canario ( skład na zdjęciu )
1 puszka pomidorów krojonych
natka pietruszki 
2 kulki mozarelli


Bakłażan przeciąć na pół, skórkę nakłuć widelcem a środek naciąć lekko nożem.
Delikatnie posolić.
Włożyć do nagrzanego na około 180*C piekarnika na termoobieg i piec około 15-20 minut ( aż zmięknie) 
W tym czasie ugotować kaszę wg przepisu na opakowaniu. 

Warzywa pokroić w grubą kostkę i dusić na oliwie z oliwek.
Kiedy bakłażan będzie gotowy, delikatnie wyjąć z niego miąższ i dodać do reszty warzyw.
Na koniec dodać drobno pokrojony czosnek i doprawić wg uznania. 

Do ugotowanej kaszy dodać posiekaną natkę pietruszki.

Całą masę warzywną przełożyć do bakłażana. Na wierzch nasypać grubą warstwę kaszy. 
Na kaszy ułożyć plastry mozarelli  a na mozarelli pomidory z puszki.
Ja zrobiłam jedną połowę bez pomidorów, ale chyba smaczniejsza jest ta z pomidorami.

Bakłażany włożyć ponownie na około 15 min do nagrzanego na 180*C piekarnika.

Już po wyjęciu można polać sosem z pomidorów i dodać drobno posiekaną papryczkę chilli.
Dobrze smakują  z sosem czosnkowo-jogurtowym.

Samo zdrowie na talerzu :)

Czekam na wszelkie komentarze i sugestie :) 




Warzywa psiankowate 2014

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. :D dzięki wielkie :) W smaku rewelacja !

    OdpowiedzUsuń

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)