wtorek, 19 sierpnia 2014

Krem z pomidorów z prażonym słonecznikiem










Dostałam od znajomego ogrodnika 3 skrzynki pięknych malinowych pomidorów. 
Jadam je pod różnymi postaciami i jestem ich wieeeelką fanką. 
A jak wiadomo pomidory są doskonałym źródłem potasu oraz mają właściwości antynowotworowe.

Tym razem postanowiłam zrobić krem z pomidorów na który przepis poniżej.
Ten krem to pełna improwizacja ale wyszedł pysznie :)

7 dużych pomidorów malinowych
1 puszka pomidorów
1 małe opakowanie suszonych pomidorów
1 duża cebula
2 ziemniaki
2 kromki razowego chleba
3-4 ząbki czosnku
1 litr bulionu ( może być warzywny lub wołowy )
pęczek bazylii 
2 łyżeczki Adobo Canario ( na foto)
2 łyżki brązowego cukru
pieprz
oliwa z oliwek
garść prażonego słonecznika

Pomidory delikatnie naciąć i zalać wrzątkiem. Po kilku minutach obrać ze skórki.
Pokroić w dowolnej wielkości kawałki.
Cebulę oraz czosnek zeszklić na oliwie. Dodać do tego pokrojone pomidory oraz pomidory suszone.
Podduszać aż się lekko zredukują a pomidory suszone zmiękną. Dodać bazylię i doprawić przyprawami.
Zagotować bulion z ziemniakami. Na koniec dodać chleb razowy.
Zredukowane pomidory dodać do bulionu i dodać pomidory z puszki. Przegotować.
Zmiksować na gładką zupkę.

Udekorować oliwą z oliwek i bazylią. Dodać prażony słonecznik.
Można też podać z jajkiem w koszulce.





Warzywa psiankowate 2014

4 komentarze:

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)