poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Słoneczna zupa krem z dyni




Sezon na dynie dopiero się zaczyna, dlatego przy takiej aurze jaką mamy w tej chwili za oknem, polecam mój słoneczny krem.

3/4 średniej dyni ( obranej i oczyszczonej z pestek )
1 litr bulionu  ( może być z kurczaka a może być vege)
kilka łyżek masła
jogurt naturalny 
3-4 marchewki
1 pietruszka
2 ziemniaki
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
1/2 świeżo startej gałki muszkatołowej
szczypta kurkumy
1 płaska łyżeczka curry
1 łyżeczka startego korzenia imbiru
sól 
pieprz

Dynię, marchew i pietruszkę pokroić w większe kawałki, podsmażyć na maśle aż lekko zmięknie, przełożyć do garnka i zalać bulionem. Cebulę z czosnkiem zrumienić na pozostałym maśle. Dodać do dyni. Wsypać przyprawy. Zmiksować . Udekorować kroplą jogurtu.
Bardzo pożywna i rozgrzewająca zupa....

6 komentarzy:

  1. Mmm, uwielbiam kremy dyniowe :) Ten wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sezon dyniowy w pełni zapraszam więc do spróbowania kremu w mojej wersji :)

      Usuń
  2. że za oknem jesień i chlodno dziś u mnie zagości ten oto krem ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wspaniale się sprawdzi każdego jesiennego dnia :)

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)