Sezon na dynie dopiero się zaczyna, dlatego przy takiej aurze jaką mamy w tej chwili za oknem, polecam mój słoneczny krem.
3/4 średniej dyni ( obranej i oczyszczonej z pestek )
1 litr bulionu ( może być z kurczaka a może być vege)
kilka łyżek masła
jogurt naturalny
3-4 marchewki
1 pietruszka
2 ziemniaki
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
1/2 świeżo startej gałki muszkatołowej
szczypta kurkumy
1 płaska łyżeczka curry
1 łyżeczka startego korzenia imbiru
sól
pieprz
Dynię, marchew i pietruszkę pokroić w większe kawałki, podsmażyć na maśle aż lekko zmięknie, przełożyć do garnka i zalać bulionem. Cebulę z czosnkiem zrumienić na pozostałym maśle. Dodać do dyni. Wsypać przyprawy. Zmiksować . Udekorować kroplą jogurtu.
Bardzo pożywna i rozgrzewająca zupa....
Mmm, uwielbiam kremy dyniowe :) Ten wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńSezon dyniowy w pełni zapraszam więc do spróbowania kremu w mojej wersji :)
Usuńże za oknem jesień i chlodno dziś u mnie zagości ten oto krem ;-)
OdpowiedzUsuńWspaniale się sprawdzi każdego jesiennego dnia :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń