Jak co roku o tej porze wybieram się na działkę po czosnek niedźwiedzi.
Uwielbiam go pod każdą postacią, nawet pod tą najprostszą.
A dziś w takiej wersji zjadłam go na śniadanie :)
Mniam !
O walorach czosnku niedźwiedziego chyba nie muszę pisać?
Składniki na 2 osoby:
2 duże pęczki umytego czosnku niedźwiedziego
1 łyżka masła
2-3 jajka
sól
pieprz
Czosnek niedźwiedzi pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić na roztopione masło i mieszając pozwolić mu zmniejszyć swoją objętość.
Czyli smażyć jakieś 2 minutki.
Wbić jajka. Połączyć składniki.
Doprawić solą i pieprzem ( uwaga na sól -czosnek sam w sobie jest już lekko słonawy ).
Gotowe ! ! !
Chyba na obiad i kolację zjem to samo ;)
Przepis bierze udział w akcji:
bardzo lubię czosnek niedźwiedzi :) danie ekstra :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Smacznego ! :)
UsuńU mnie czosnek niedźwiedzi jest niezwykle ciężko dostępny. Nawet nie wiem, gdzie miałabym go znaleź stacjonarnie. Ostatnio w oczy rzucił mi się też czarny czosnek, który znajdziecie na https://czarny-czosnek.pl Ciekawe czy sprawdziłby się on w takich potrawach. Musi być naprawdę aromatyczny.
OdpowiedzUsuń