poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Czosnek niedźwiedzi z jajkiem ( czeremsza ) - przekąska





Jak co roku o tej porze wybieram się na działkę po czosnek niedźwiedzi.
Uwielbiam go pod każdą postacią, nawet pod tą najprostszą.
A dziś w takiej wersji zjadłam go na śniadanie :)
Mniam !
O walorach czosnku niedźwiedziego chyba nie muszę pisać?

Składniki na 2 osoby:
2 duże pęczki umytego czosnku niedźwiedziego
1 łyżka masła
2-3 jajka
sól 
pieprz

Czosnek niedźwiedzi pokroić na mniejsze kawałki,  wrzucić na roztopione masło i mieszając pozwolić mu zmniejszyć swoją objętość.
Czyli smażyć jakieś 2 minutki.
Wbić  jajka. Połączyć składniki.
Doprawić solą i pieprzem ( uwaga na sól -czosnek sam w sobie jest już lekko słonawy ).
Gotowe ! ! !
Chyba na obiad i kolację zjem to samo ;)

Przepis bierze udział w akcji:

Niedocenione Jajko



3 komentarze:

  1. bardzo lubię czosnek niedźwiedzi :) danie ekstra :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie czosnek niedźwiedzi jest niezwykle ciężko dostępny. Nawet nie wiem, gdzie miałabym go znaleź stacjonarnie. Ostatnio w oczy rzucił mi się też czarny czosnek, który znajdziecie na https://czarny-czosnek.pl Ciekawe czy sprawdziłby się on w takich potrawach. Musi być naprawdę aromatyczny.

    OdpowiedzUsuń

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)