Lubię bigos pod każdą postacią.
Dziś przedstawiam wam przepis na wersję wegetariańską.
Wyszedł zaskakująco dobry i będę robić go zdecydowanie częściej :)
Składniki:
520 g kapusty kiszonej z marchewką
1 mała ( dosłownie ) główka białej kapusty
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
5-8 łyżek oleju z suszonych pomidorów lub oleju rzepakowego
2-3 łyżki masła
1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
4 łyżki ciemnego octu winnego
1-2 szklanki wody ( do podlewania )
kilka kulek ziela angielskiego
kilka kulek jałowca
3-4 liście laurowe
świeżo mielony czarny pieprz
3/4 szklanki suszonych pomidorów ( suchych , nie z oleju )
3/4 szklanki suszonych grzybów leśnych
1/2 szklanki suszonych śliwek
Jeśli lubisz słodszy bigos można go dosłodzić łyżką cukru lub, żeby było zdrowiej łyżką ksylitolu.
Początkowo obie kapusty dusi się w dwóch garnkach.
Grzyby i pomidory gotować około 30 min na wolnym ogniu aż zmiękną.
Kiszoną kapustę, jeśli ma długie kawałki lekko posiekać i dusić z przyprawami ( ziele, jałowiec i liść) do momentu, aż lekko zmięknie na oliwie z pomidorów. Podlewać delikatnie wodą.
Białą kapustę drobno pokroić i również dusić z resztą przypraw, aż zmięknie na oliwie.
Podlać na początku wodą.
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.
Gdy obie kapusty zmiękną wrzucić je do jednego garnka.
Dodać masło oraz pokrojone na mniejsze kawałki zagotowane pomidory, grzyby, śliwki i podsmażoną na maśle cebulę i czosnek.
Wlać wodę pozostałą po gotowaniu grzybów i pomidorów.
Podlewać winem i octem balsamicznym.
W razie potrzeby dosolić ale ja nie płukałam kiszonej kapusty więc bigos był wystarczająco słony.
Dusić do miękkości.
PYCHA ! ! !
Najlepszy był na drugi dzień :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)