Dziś wariacja na temat zupy Tom Kha.
Ze składników, które udało mi się kupić w pobliskim sklepie powstała zupa kokosowa z kurczakiem i pieczarkami.
Składniki na około 6-8 miseczek zupy
1 litr wody
2-3 "laski" trawy cytrynowej
8-10 liści limonki kaffir House Of Asia
ok 3 cm korzenia galangal ( opcjonalnie imbir ale to nie to samo)
2-3 małe tajskie papryczki chilli ( jak ktoś lubi łagodną zupę radzę dodać jej jak najmniej )
3 puszki mleka kokosowego
8 średnich pieczarek ( mogą być boczniaki )
pół opakowania krojonych grzybów moon
1/2 czerwonej papryki
ćwiartka kalafiora
10 pomidorków koktajlowych
1/2 kubka świeżej kolendry ( pół odłożyć do posypania zupy w miseczce )
pęczek szczypioru
ok 6 łyżek sosu rybnego
1 podwójna pierś z kurczaka
ok 4 łyżki brązowego cukru
sok z jednej, dwóch limonek
1 łyżka oliwy z chilli
2-4 łyżki pasty tom kha
Trawę cytrynową delikatnie "obtłuc" tak aby uwolniła swój aromat ale się nie rozpadła.
Pokroić na mniejsze kawałki.
Galangal pokroić w plasterki.
Grzyby moon zalać wrzątkiem.
Liście limonki kafir podrzeć na mniejsze kawałki aby puściły więcej aromatu.
Trawę cytrynową, galangal, przekrojone na pół papryczki chilli oraz połowę posiekanej kolendry i liście kafir wrzucić do wody.
Doprowadzić do wrzenia i dodać pokrojoną w dowolne kawałki pierś z kurczaka.
Dodać pastę tom kha.
Gotować ok 5 minut.
Wlać mleko kokosowe.
Dodać sos rybny, oliwę z chilli, pokrojoną papryczkę chilli.
Doprowadzić do wrzenia.
Dodać pokrojone grzyby, paprykę, kalafior oliwę chilli, sok z limonki oraz cukier.
Gotować ok 2-3 minuty tak aby warzywa były chrupiące.
Na koniec dodać przekrojone pomidorki koktajlowe.
Zupa ma mieć przyjemny słodkawy kokosowy posmak, z lekką nutką limonki i pikanterii.
Trzeba znaleźć swój balans :)
Ja niektóre składniki dodaję po prostu na oko ;)
Podawać posypaną szczypiorem , chilli i świeżą kolendrą.
Najlepiej w podgrzewanym naczyniu aby cały czas była gorąca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)