wtorek, 9 sierpnia 2016

Zupa z pokrzywami






Na balkonie wyrosła mi bardzo piękna Pani Pokrzywa. 
Nie chciałam aby się zmarnowała, wszak ma wiele cennych składników i witamin.
Babcia opowiadała mi jak w czasie wojny i tuż po gotowano zupę z pokrzyw, lebiody itp...
Zrobię zupę!
I zrobiłam :) Na rosole, który mi został z wczoraj...

Składniki:
około 3 l rosołu drobiowego ( z marchewką, pietruszką itd )
około 1 pełny durszlak liści świeżej pokrzywy
pół pęczka koperku
pół pęczka natki pietruszki
garść liści selera
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
3 łyżki sosu sojowego jasnego
+
opcjonalnie sok z cytryny do doprawienia 

Z rosołu wyjąć warzywa i pokroić w mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w większą kostkę i wraz z posiekanym czosnkiem zeszklić na maśle.
Dodać do tego pokrojone marchewki.
Chwilę przesmażyć i wrzucić do rosołu.
Pokrzywę pokroić w rękawiczkach na mniejsze kawałki i również wrzucić do zupy.
Dodać posiekaną natkę i koper.
Doprowadzić do zagotowania i zmiękczenia pokrzywy.
Doprawić do smaku sosem sojowym.
Pyszności ! ! !
Sama byłam zaskoczona jak dobrze smakuje.
Podawać z ( do wyboru ale nie koniecznie):
ćwiartką cytryny do zakwaszenia,
łyżką jogurtu greckiego,
makaronem,
jajkiem na twardo 

Smacznego ! 
Co sądzicie o takim wykorzystaniu pokrzywy?
Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dla mnie dziś był pierwszy raz i jeszcze to z pewnością powtórzę :)

      Usuń
  2. Super zupka, na pewno bardzo zdrowa, bo pokrzywa ma mnóstwo drogocennych właściwości. A jak smakuje, czuć pokrzywę?

    OdpowiedzUsuń
  3. Znajomy Cypryjczyk często ja robi na bazie rosolu drobiowego z dodatkiem pieczarek i nie mając dostępu do świeżych często robi z suszonych pokrzyw. Bardzo lubię mimo specyficznego dość smaku..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo ciekawe połączenie :) Ciekawa jestem tego smaku.

      Usuń

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)