Nie reklamuję teraz żadnej marki ale w tym tygodniu w sieci zaczynającej się na "L" można kupić ładne steki z tuńczyka.
Skorzystałam z okazji aby przygotować pyszny obiad :)
Składniki dla 4 osób:
4 około 2 cm steki z tuńczyka
1-2 łyżki oliwy
Marynata:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu teriyaki ( można kupić w L)
sok z połowy cytryny
Tuńczyka umyć i marynować w lodówce ok 15-20 min ( tyle ile będzie trwało przygotowywanie pozostałych składników dania).
Po zamarynowaniu dokładnie wysuszyć ręcznikiem papierowym.
Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć steki, około minutę z jednej strony (nie dłużej jeśli ma być w środku różowy- ja taki lubię najbardziej). Szczerze pisząc, nie patrzę dokładnie na zegarek ale smażę go "na oko" tak aby z wierzchu się delikatnie zarumienił.
Zdjąć z patelni i dać mu chwilę odpocząć.
W tym czasie można wyłożyć ryż i salsę na talerze :)
2 torebki dzikiego ryżu lub ryżu mieszanego
Ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Salsa:
1 duże dojrzałe mango
1 awokado
2 małe ogórki gruntowe lub jeden średni szklarniowy
1 łyżka sosu sojowego
sok z połowy limonki
1/2 papryczki chilli
2 garści posiekanej kolendry
Mango, awokado i ogórka pokroić w kostkę, dodać kolendrę
doprawić sokiem z limonki oraz sosem sojowym oraz drobno posiekaną papryczką.
Podawać z ćwiartką limonki i uprażonymi orzechami nerkowca. Ale nie jest to obowiązkowe ;)
Smacznego !
Foto wykonał mój brat:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)