Na balkonie wyrosła mi bardzo piękna Pani Pokrzywa.
Nie chciałam aby się zmarnowała, wszak ma wiele cennych składników i witamin.
Babcia opowiadała mi jak w czasie wojny i tuż po gotowano zupę z pokrzyw, lebiody itp...
Zrobię zupę!
I zrobiłam :) Na rosole, który mi został z wczoraj...
Składniki:
około 3 l rosołu drobiowego ( z marchewką, pietruszką itd )
około 1 pełny durszlak liści świeżej pokrzywy
pół pęczka koperku
pół pęczka natki pietruszki
garść liści selera
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
3 łyżki sosu sojowego jasnego
+
opcjonalnie sok z cytryny do doprawienia
Z rosołu wyjąć warzywa i pokroić w mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w większą kostkę i wraz z posiekanym czosnkiem zeszklić na maśle.
Dodać do tego pokrojone marchewki.
Chwilę przesmażyć i wrzucić do rosołu.
Pokrzywę pokroić w rękawiczkach na mniejsze kawałki i również wrzucić do zupy.
Dodać posiekaną natkę i koper.
Doprowadzić do zagotowania i zmiękczenia pokrzywy.
Doprawić do smaku sosem sojowym.
Pyszności ! ! !
Sama byłam zaskoczona jak dobrze smakuje.
Podawać z ( do wyboru ale nie koniecznie):
ćwiartką cytryny do zakwaszenia,
łyżką jogurtu greckiego,
makaronem,
jajkiem na twardo
Smacznego !
Co sądzicie o takim wykorzystaniu pokrzywy?
Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)
Nigdy takiej nie jadłam!
OdpowiedzUsuńDla mnie dziś był pierwszy raz i jeszcze to z pewnością powtórzę :)
UsuńSuper zupka, na pewno bardzo zdrowa, bo pokrzywa ma mnóstwo drogocennych właściwości. A jak smakuje, czuć pokrzywę?
OdpowiedzUsuńTak :) Ta zupa to samo zdrowie :)
UsuńZnajomy Cypryjczyk często ja robi na bazie rosolu drobiowego z dodatkiem pieczarek i nie mając dostępu do świeżych często robi z suszonych pokrzyw. Bardzo lubię mimo specyficznego dość smaku..
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie :) Ciekawa jestem tego smaku.
Usuń