środa, 21 października 2015

Pieczona papryka z ziołami i czosnkiem przystawka wegetariańska









Dziś przedstawiam bardzo proste i zarazem smaczne danie dla wegetarian. 
Jadłam je ostatnio na pewnym bałkańskim obiedzie :)
Może to być przystawka, dodatek do kanapek, sałatek, co kto lubi.
Można ją też, bo o papryce mowa przełożyć do słoika i przechowywać przez jakiś czas w lodówce.
Ja zjadam ją np. z dodatkiem serów :)


Składniki na jedną blaszkę do pieczenia:
7 dużych papryk czerwonych ( dodałam jedną białą i nie jest tak smaczna )
5-6 ząbków czosnku
sól morska
świeżo mielony czarny pieprz
mieszanka ziół dalmatyńskich lub prowansalskich 
oliwa z oliwek

Papryki umyć, przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych.
Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze skórkami do góry.
Piec przez 30-35 min w rozgrzanym do 200*C piekarniku ( termoobieg).
Każdy piekarnik piecze inaczej więc warto to kontrolować.
Skórka powinna się przypalić ale nie spalić ;)
Ładnie przypieczoną paprykę przełożyć do worka foliowego i zawinąć tak aby mogła się sparzyć.
Odstawić do ostygnięcia.
Zdjąć skórkę i pokroić na mniejsze plastry.
Dzięki temu, że papryka była w worku skórka bardzo szybko odejdzie.

Przekładać warstwami do naczynia, w którym będziemy przechowywać paprykę:
papryka, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, zioła i oliwa.
 Można też ułożyć na płasko na talerzu bądź półmisku i zaserwować od razu, oprószoną tymi samymi dodatkami i z odrobiną gęstego balsamico.

Jak Ci się podoba ta propozycja?






5 komentarzy:

  1. nie jestem wegetarianką, ale też uwielbiam taką papryką, teraz jak cały czas są promocję na to wazywo, robię tą przystawką prawie co tydzień :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, że ceny teraz kuszą :) Warto kupować sezonowe produkty :) Ta papryka do idealny strzał ;) A co do mięska to też nie pogardzę.

      Usuń
  2. Ja piekę godzinę i jem ze skórką. Pychota.

    OdpowiedzUsuń

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)