Dziś przedstawiam bardzo proste i zarazem smaczne danie dla wegetarian.
Jadłam je ostatnio na pewnym bałkańskim obiedzie :)
Może to być przystawka, dodatek do kanapek, sałatek, co kto lubi.
Można ją też, bo o papryce mowa przełożyć do słoika i przechowywać przez jakiś czas w lodówce.
Ja zjadam ją np. z dodatkiem serów :)
Składniki na jedną blaszkę do pieczenia:
7 dużych papryk czerwonych ( dodałam jedną białą i nie jest tak smaczna )
5-6 ząbków czosnku
sól morska
świeżo mielony czarny pieprz
mieszanka ziół dalmatyńskich lub prowansalskich
oliwa z oliwek
Papryki umyć, przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych.
Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze skórkami do góry.
Piec przez 30-35 min w rozgrzanym do 200*C piekarniku ( termoobieg).
Każdy piekarnik piecze inaczej więc warto to kontrolować.
Skórka powinna się przypalić ale nie spalić ;)
Ładnie przypieczoną paprykę przełożyć do worka foliowego i zawinąć tak aby mogła się sparzyć.
Odstawić do ostygnięcia.
Zdjąć skórkę i pokroić na mniejsze plastry.
Dzięki temu, że papryka była w worku skórka bardzo szybko odejdzie.
Przekładać warstwami do naczynia, w którym będziemy przechowywać paprykę:
papryka, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, zioła i oliwa.
Można też ułożyć na płasko na talerzu bądź półmisku i zaserwować od razu, oprószoną tymi samymi dodatkami i z odrobiną gęstego balsamico.
Jak Ci się podoba ta propozycja?
nie jestem wegetarianką, ale też uwielbiam taką papryką, teraz jak cały czas są promocję na to wazywo, robię tą przystawką prawie co tydzień :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, że ceny teraz kuszą :) Warto kupować sezonowe produkty :) Ta papryka do idealny strzał ;) A co do mięska to też nie pogardzę.
UsuńJa piekę godzinę i jem ze skórką. Pychota.
OdpowiedzUsuńDawno nie piekłam. Muszę to powtórzyć przy najbliższej okazji :)
UsuńBardzo dobra
Usuń