Brat zakupił kilogram muli.
Mi pozostawił ich przygotowanie.
Jadałam już mule w różnych wariantach, w białym winie, w sosie serowym, grillowane.
Dziś bardzo prosty przepis na mule na maśle i z pomidorami.
Zabrakło białego wina ;)
Trzeba było improwizować ;)
Składniki:
1 kg świeżych lub mrożonych muli
2-3 duże pomidory lub małe opakowanie koktajlowych
1 duża cebula
4-5 ząbków czosnku
1 szklanka bulionu lub wody do podlania
2-3 łyżki masła
natka pietruszki
sól
pieprz
łyżeczka ziół prowansalskich
Mule umyć i oczyścić.
Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim pokrojoną w piórka cebulę.
Dodać pokrojone w kostkę pomidory.
Poczekać aż lekko zmiękną dodać czosnek i mule, podlać bulionem.
Gotowe mule powinny się otworzyć, takie gotować do 10 min.
Odczekać chwilę aż sos się zredukuje.
Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Na koniec posypać posiekana natką pietruszki.
Podawać z grillowaną bagietką.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)