poniedziałek, 9 listopada 2015

Mule na maśle z pomidorami i ziołami prosty i szybki przepis




Brat zakupił kilogram muli. 
Mi pozostawił ich przygotowanie. 
Jadałam już mule w różnych wariantach, w białym winie, w sosie serowym, grillowane.
Dziś bardzo prosty przepis na mule na maśle i z pomidorami.
Zabrakło białego wina ;)
Trzeba było improwizować ;)


Składniki:
1 kg świeżych lub mrożonych muli
2-3 duże pomidory lub małe opakowanie koktajlowych
1 duża cebula
4-5 ząbków czosnku
1 szklanka bulionu lub wody do podlania
2-3 łyżki masła 
natka pietruszki 
sól
pieprz
łyżeczka ziół prowansalskich

Mule umyć i oczyścić.
Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim pokrojoną w piórka cebulę.
Dodać pokrojone w kostkę pomidory.
Poczekać aż lekko zmiękną dodać czosnek i mule, podlać bulionem.
 Gotowe mule powinny się otworzyć, takie gotować do 10 min. 
Odczekać chwilę aż sos się zredukuje. 
Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Na koniec posypać posiekana natką pietruszki. 
Podawać z grillowaną bagietką.
SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)