Mega smaczna, orzeźwiająca a co najważniejsze szybka w przygotowaniu sałatka ze szparagów.
Idealna jako mało kaloryczna przekąska lub dodatek do innych dań.
Mi bardzo zasmakowała.
Dodałam ją do mojego ulubionego carpaccio z buraków:
Składniki na 2 porcje:
5-6 zielonych surowych szparagów
garść płatków migdałów
sok z ćwiartki cytryny
1-2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
Dodatkowo idealnie pasują płatki parmezanu.
Niestety zabrakło ich tym razem.
Szparagi umyłam i odłamałam zdrewniałe końcówki.
Obieraczką do warzyw zrobiłam z nich długie i cieniutkie plastry.
Skropiłam oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny.
Płatki z migdałów podprażyłam na suchej patelni.
Jak lekko przestygły dodałam do szparagów.
Wszystko razem delikatnie wymieszałam i doprawiłam solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
Nie muszę chyba wspominać o zdrowotnych walorach ?
:)
Dodatkowe wskazówki:
-zamiast oliwy i soku z cytryny można zrobić winegret z musztardą francuską ( tą z kulkami )i odrobiną miodu
-parmezan będzie pysznym dodatkiem
-zamiast migdałów można podprażyć sezam bądź siemię lniane, słonecznik albo dynię
Czekam na Twoją opinię :)
Wszelkie komentarze mile widziane :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)