poniedziałek, 16 maja 2016

Sałatka z zielonych szparagów



Mega smaczna, orzeźwiająca a co najważniejsze szybka w przygotowaniu sałatka ze szparagów.
Idealna jako mało kaloryczna przekąska lub dodatek do innych dań.
Mi bardzo zasmakowała.
Dodałam ją do mojego ulubionego carpaccio z buraków:

Składniki na 2 porcje:
5-6 zielonych surowych szparagów
garść płatków migdałów
sok z ćwiartki cytryny
1-2 łyżki oliwy z oliwek
sól 
pieprz
Dodatkowo idealnie pasują płatki parmezanu. 
Niestety zabrakło ich tym razem.

Szparagi umyłam i odłamałam zdrewniałe końcówki.
Obieraczką do warzyw zrobiłam z nich długie i cieniutkie plastry.
Skropiłam oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. 
Płatki z migdałów podprażyłam na suchej patelni.
Jak lekko przestygły dodałam do szparagów. 
Wszystko razem delikatnie wymieszałam i doprawiłam solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. 
Nie muszę chyba wspominać o zdrowotnych walorach ?
:) 

Dodatkowe wskazówki:
-zamiast oliwy i soku z cytryny można zrobić winegret z musztardą francuską ( tą z kulkami )i odrobiną miodu 
-parmezan będzie pysznym dodatkiem
-zamiast migdałów można podprażyć sezam bądź siemię lniane, słonecznik albo dynię

Czekam na Twoją opinię :) 
Wszelkie komentarze mile widziane :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)