wtorek, 10 maja 2016

SZPARAGI Szybki sposób na chrupiące, blanszowane szparagi








Będąc na Dolnym Śląsku, przejeżdżałam obok plantacji szparagów.
SZPARAGI PROSTO Z POLA głosił napis.
Nie mogłam sobie odpuścić.
Zjechałam z autostrady, prosto na to pole i zakupiłam kilka kilo.
Już po przygotowaniu żałowałam, że nie kupiłam więcej...
Na szczęście nie musiałam ich sama wykopywać ;)

Mój nowy sposób na chrupiące szparagi poniżej.
Królewicz mąż mówi, że w takiej postaci lubi je najbardziej.

2-3 pęczki szparagów zielonych i białych ( ja najbardziej lubię zielone )
sól morska
świeżo mielony pieprz
2-3 łyżki masła
DODATKI:
1-2 jajka 
3 plastry wędzonego łososia na porcję

Zielone szparagi są łatwiejsze w przygotowaniu bo nie trzeba ich obierać. 
Jak są bardzo świeże można tylko odłamać zdrewniałe końcówki i ewentualnie obrać 1/3 długości.
To w zupełności wystarczy.
UWAGA ! ! !
Nie wyrzucaj odłamanych końcówek, można z nich zrobić doskonały i bardzo zdrowy wywar.
Może być bazą do kremu ze szparagów lub innej zupy.
Białe szparagi niestety trzeba obrać całe i odciąć końce.

W garnku nastawiam sporą ilość wody. Solę ją delikatnie morską solą.
Szparagi białe wrzucam do wrzątku na maksymalnie 3 minuty a szparagi zielone na 2 minuty.
Nie dłużej.
Dla pewności można spróbować jednego :)
Wyjmuję szparagi i wkładam do lodowatej wody (najlepiej z dodatkowym lodem w kostkach).
Pięknie się zahartują i zachowają swój naturalny kolor.

W między czasie przygotowuję jajka w koszulce.
Przepis mega prosty znajduje się TUTAJ:

Szparagi wyjmuję z zimnej wody i osuszam na ręczniku papierowym. 
Na patelni roztopiłam masło i wrzuciłam na nie wytarte szparagi. 
Energicznie potrząsając patelnią podsmażałam je około pół minuty.
Przełożyłam na talerz, dodałam jajko w koszulce i plastry wędzonego łososia, 
oprószyłam solą i pieprzem. 
Wyszły przepyszne i chrupiące.

Tak zblanszowane szparagi można owinąć wilgotnym ręcznikiem i przechowywać w lodówce kilka dni. Można je dodać do sałatek, bulionu, past, pizzy... Co kto lubi.
Tym razem jednak całe przeznaczyłam do zjedzenia od razu :)

Inne szparagowe propozycje znajdują się TUTAJ:






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)