wtorek, 29 września 2015

Placki ziemniaczane wytrawne



Placki ziemniaczane w mojej, słonej wersji.

ok 1 kg ziemniaków
2 jajka
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól 
pieprz
łyżka mąki ziemniaczanej
olej do smażenia

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na drobnej tarce. To samo zrobić z czosnkiem i cebulką. Dodać jajka, sól i pieprz. Całą zawartość zmiksować. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej.
Smażyć na rozgrzanym oleju.

Niektórzy lubią w wersji na słodko, wówczas nie radzę dodawać czosnku :)
Ja lubię z jogurtem greckim i wędzonym łososiem ( którego tym razem niestety zabrakło w lodówce), lub z sosem koperkowo-jogurtowym.
W wersji na słodko zwykle jada się je z cukrem i śmietaną.

Wegetariański obiad V

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)