wtorek, 4 sierpnia 2015

Roladki z cukinii na upalne dni











Ci, którzy mnie znają wiedzą, że jestem wielką fanką cukinii.
Roladki te robiłam po raz pierwszy i powstały ze składników, które akurat miałam w lodówce.
W ten upał nie chciało mi się iść po zakupy a i danie wyszło w sam raz nadające się na ukropy :)
Roladki podałam z podsmażoną na oliwie czerwoną papryką.


Składniki:
1 duża cukinia
1 kostka chudego twarogu
duża garść siekanej świeżej bazylii 
duża garść siekanej natki pietruszki
5 pomidorów suszonych z oliwy
1 łyżeczka przyprawy Adobo Canario ( można ją przygotować samemu: Oregano, tymianek, czosnek, czerwony pieprz i kminek )
oliwa do smażenia
sól morska
2-3 łyki jogurtu

Cukinię umyć i pokroić w cienkie plastry.
Delikatnie oprószyć solą i krótko podsmażyć z dwóch stron na oliwie z oliwek.
Przełożyć na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
To samo zrobić z czerwoną papryką ( będzie doskonałym dodatkiem ).
Twarożek zmieszać z natką, bazylią,pokrojonym suszonymi pomidorami, przyprawami i jogurtem.
Na plastry cukinii nałożyć warstwę twarożku i zwinąć w rulonik.
Gotowe :)
Można podawać na ciepło i na zimno.
Doskonałe jako przystawka.
Kto lubi? 
:)
Smacznego dnia !

Myślę, że spritzer będzie do tego dania idealnie pasował.
Przepis poniżej :





4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Taka mała cukiniowa improwizacja :)

      Usuń
  2. pyszności! muszę wypróbować;) zapraszam na roladki z cukinią i boczkiem;pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/08/roladki-z-indyka-z-boczkiem-i-cukinia.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) koniecznie :) Na Twoje, mięsne też ślinka cieknie :) Pozdrawiam i zapraszam częściej :)

      Usuń

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)