środa, 26 lutego 2014

Tatar wołowy, befsztyk tatarski


Tatar to jedna z moich ulubionych przystawek. 
Mogłabym go jeść chyba każdego dnia. 
W przygotowaniu nie jest zbyt skomplikowany, więc polecam go każdemu krwiożercy ;)
Ilość do datku zależy od gustu konsumującego. Ja najbardziej lubię go w poniższych proporcjach.

Na jedną porcję potrzebne są:
polędwica wołowa 250-300 g na porcję
2 żółtka
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka oleju lub oliwy
1/2 cebuli
2 średnie ogórki kiszone
sól 
świeżo mielony pieprz
1/2 łyżeczki Maggi 
odrobina tabasco 

Polędwicę oczyścić z błon i jak najdrobniej posiekać.
Do mięsa dodać jedno żółtko oraz resztę przypraw. 
Wymieszać.
Ogórki i cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
Tatara przełożyć na talerz, zrobić w nim małe zgłębienie i wbić żółtko.
Dookoła obsypać ogórkami i cebulą.
Podawać z grzanką z ciemnego pieczywa otartą lekko czosnkiem.
Popić dobrze schłodzoną wódką :)


2 komentarze:

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)