Shma-xian-ka
czyli zupa z chińskimi grzybami Szmaciakami Gałęzistymi
Proporcje
OK
3-4 l bulionu warzywnego
Chińskie grzyby "Szmaciaki Gałęziste"
pół korzenia imbiru
1 cytryna
5 całych "szyszek " kardamonu
1 gwiazdka anyżu
2-3 marchwie
1 pietruszka
ćwierć korzenia selera
1 biała( lub innego koloru) papryka
ćwierć pora
2 duże ząbki czosnku
4-6 łyżek sosu sojowego
szczypta kurkumy
szczypta pieprzu cytrynowego
1/2 łyżeczki brązowego cukru
Bulion gotować na wolnym ogniu i dodać do niego obrany i pokrojony w słupki imbir, skórkę z całej cytryny, kardamon, anyż i kurkumę. Gotować ok 20 minut.
W tym czasie wszystkie warzywa pokroić w słupki, czosnek w plasterki.
Po ok 20 minutach odcedzić wywar i przelać ponownie do garnka. Wycisnąć do środka sok z całej cytryny. Dodać w kolejności : marchew , pietruszkę, seler. Za chwilę por. Wszystko powinno być al dente. Na końcu czosnek. Doprawić sosem sojowym ,kurkumą, i pieprzem cytrynowym i cukrem.
Ok 5 minut przed końcem gotowania dodać szmaciaki.
Posypać posiekaną kolendrą ( tu natka pietruszki).
Dodałabym tutaj jeszcze świeżą papryczkę chilli ale nie miałam ;)
Bardzo aromatyczna i rozgrzewająca zupa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)