Wczoraj dostałam w prezencie wspaniałego kalmara. Ważył prawie kilogram i musiałam sobie jakoś z nim poradzić.
Oczywiście najpierw należy odpowiednio oprawić kalmara, ale o tym innym razem.
Kalmarem tej wielkości spokojnie najedzą się 3 dorosłe osoby.
Do przygotowania tego dania potrzebne są :
- 1 kalmar osuszony i pokrojony w paski
- 1/2szklanki mąki
- 1 czerwona papryka pokrojona wzdłuż
- 1/2 średnia cukinia pokrojona w grube słupki
- 2 średnie cebule pokrojone w piórka
- 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane
- olej do smażenia
- sól
- 1 cytryna pokrojona w ćwiartki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Paprykę i cukinię grillować.
Cebulkę delikatnie zeszklić na odrobinie oliwy z oliwek, dodać czosnek. Zdjąć z ognia aby się nie przypaliło.
W tym czasie na patelni podsmażyć obtoczone w mące kalmary.
Aby nie były gumowate należy to robić około 3 minut, aż się ładnie zarumienią. Posolić.
Zdjąć z patelni i rozłożyć na papierowym ręczniku.Warzywa z grilla powinny już być gotowe.
Należy je teraz dodać do cebuli z czosnkiem i delikatnie przemieszać. Lekko posolić.
Ułożyć na talerzu wg własnej fantazji :)
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)