niedziela, 9 kwietnia 2017

Fit obiad. Pierś z kurczaka z kaszą i czosnkiem niedźwiedzim.



Od jakiegoś czasu lekko się "dietuję" ;)
Staram się jeść cztery zbilansowane posiłki dziennie.
Dziś przykładowy obiad.
Zapewniam Was, że nie chodzę głodna, kilogramy spadają a dania są baaardzo dobre.
Czosnek niedźwiedzi już jest więc dodaję go niemal do wszystkiego.
Często zastępuję nim szpinak.
Mam nadzieję, że tak jak mi tobie również posmakuje taki obiadek.


Składniki na dwie porcje:

240 g piersi z kurczaka
100 g ( 1 woreczek ) kaszy jęczmiennej ( bulgur, gryczanej )
250 g świeżego czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka miodu rzepakowego
50 ml białego wina
woda do podlewania

Marynata:
1 łyżka oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
szczypta suszonej wędzonej papryki
2 szczypty soli himalajskiej

Pierś z kurczaka oczyścić zalać olejem i obsypać ziołami. Wszystko razem dobrze zamieszać i zostawić na kilka godzin w lodówce.

Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. 
Pierś z kurczaka wyjąć z marynaty i położyć na suchej, rozgrzanej patelni.
Zarumienić z obu stron, po czym podlać winem i w razie potrzeby wodą.
Dusić ok 15 min.
Na ok 3 min przed końcem duszenia piersi posmarować miodem.

Czosnek niedźwiedzi dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
W rondelku rozpuścić łyżeczkę masła. Dodać czosnek niedźwiedzi.
Mieszając poczekać aż sporo zmniejszy swoją objętość a łodyżki staną się miękkie ale nie rozgotowane.
W razie potrzeby delikatnie oprószyć solą himalajską.

To danie bardzo mi posmakowało. 
Czosnek wyszedł idealny, pierś soczysta, a sosem który został na patelni polałam delikatnie kaszę.
Palce lizać ! ! !


2 komentarze:

  1. Super przepis, mięso jest najlepsze!
    Zapraszam na stronę: kliknij tutaj :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki :) Zapraszam częściej :) A mięso rzeczywiście super pyszne mi wyszło ;)

    OdpowiedzUsuń

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)