Bardzo lubię jajka i powiem szczerze, że byłam bardzo pozytywnie zaskoczona taką ich formą, którą miałam okazję spróbować na śniadaniu u teścia :)
Następnego dnia poprosiłam o wskazówki i sama takie jajka w śmietanie przygotowałam.
Nie były tak perfekcyjne jak na owym śniadaniu ale jak na pierwszy raz byłam bardzo z siebie zadowolona.
Przepis jest banalnie prosty.
Na 10 jajej potrzebne są jeszcze 200 ml śmietany 18%
3 łyżki masła
sól
pieprz
Masło rozpuścić a patelni i dodać śmietanę.
Podgrzewać do połączenia się składników.
Zmniejszyć ogień i wbić jajka.
Posolić i popieprzyć do smaku.
Smażyć pod przykryciem.
Ogień musi pozostać malutki, tak aby ścięły nam się same białka a żółtka były płynne.
Gotowe :)
Ja moje jajka podałam ze szczypiorkiem.
Proste prawda?
Podobno jest to białoruski lub ukraiński przepis....Może wiecie coś więcej w tym temacie?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)