wtorek, 7 lipca 2015

Bób z tajską bazylią, chilli i olejem arachidowym





Uwielbiam letnie, sezonowe produkty.
Bób znajduje się w ścisłej, letniej czołówce.
Przygotowanie pysznego jedzenia zajmuje tylko chwilę :)

Dziś, nie tradycyjnie z masełkiem ale w równie nieskomplikowanej wersji.
Walory smakowe wspaniałe.
Tajska bazylia ma w sobie nuty anyżowe, cytrynowe i miętowe co dodatkowo podkręciło smak bobu i nadało mu lekkości.

Składniki:
1 kg bobu
kilka gałązek tajskiej bazylii ( myślę że inna tez będzie ok )
1 płaska łyżeczka soli morskiej 
1 papryczka chilli ( można dodać więcej ) 
1-2 łyżki oleju arachidowego
woda do zagotowania bobu

Wodę z solą doprowadzić do wrzenia i wrzucić opłukany bób.
Gotować maksymalnie 15 minut.
Bób wyjąć w wody, posypać posiekaną bazylią i chilli.
Polać olejem arachidowym.
Oprószyć delikatnie solą morską.
Zjeść ze smakiem i nie zapomnieć dodać komentarza pod postem :)
Dziękuję i smacznego ! ! !

BóbmaniaLekkie i szybkie dania na upalne dni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)