środa, 29 stycznia 2014

Zupa grzybowa Mushroom soup





Przepis na około 4 osoby na bardzo delikatną zupkę grzybową.

2 marchewki
2 korzenia pietruszki
1/2 korzenia selera
1/2 pora
kilka liści selera
natka pietruszki
2 garści suszonych leśnych grzybów
3 suszone chińskie grzyby szmaciaki ( w Polsce pod ochroną)
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
woda ok 3l
sól 
pieprz
sos sojowy
2 łyżki masła

Warzywa zetrzeć na grubej tarce. Por pokroić w plastry. Liście selera drobno posiekać. Wrzucić do wody i gotować z liściem laurowym. Następnie wrzucić suszone grzyby i pokruszone szmaciaki. Gotować do miękkości. Doprawić. Na sam koniec, ok 5 min przed końcem gotowania dodać masło, posiekany czosnek i natkę pietruszki. Można dodać trochę posiekanego koperku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)