sobota, 11 stycznia 2014

Papryka faszerowana kaszą kuskus










Do przygotowania potrzebne są:
4 duże, kolorowe papryki
1 duża biała cebula
1 duża fioletowa cebula
3-4 ząbki czosnku
4 łyżki rodzynek
7 średnich pieczarek
200 g kaszy kuskus
0,5 l bulionu warzywnego 
pęczek natki pietruszki
5 łyżek oliwy z oliwek
1 duża łyżka curry żółtego
sól 
pieprz
1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
1 op sera feta

Rodzynki zalać ciepłą wodą i odstawić na ok 20 min. W tym czasie drobno pokroić cebulę i czosnek i zeszklić go na połowie oliwy. Dodać drobno posiekane pieczarki. Smażyć kilka minut i dodać pomidory z puszki. Wsypać rodzynki. Całość doprawić curry, solą i pieprzem. Gotować do odparowania wody.
Kuskus zalać bulionem i odstawić na 10 min aby wciągnął całą ciecz. Dodać do niego posiekana natkę pietruszki. Całość dodać do przysmażonych warzyw. Wszystko dobrze ze sobą połączyć.

Papryki oczyścić z gniazd nasiennych. Lekko obsmarować od środka solą i pieprzem. Zostawić kapelusze. Podsmażyć bardzo delikatnie z każdej strony na pozostałej części oliwy. Odsączyć i nafaszerować kuskusem. Na wierzch położyć ser feta. Przykryć kapeluszami i wstawić na ok 35-40min do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C.

Można podać z pomidorowo-kukurydzianą salsą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)