Nie masz pomysłu na pyszną i sycącą zupę?
Ja też nie miałam. Postanowiłam poeksperymentować z marchewką i przyprawami, które akurat mam w kuchni. Całość powstała w ciągu nie całej godziny. Do marchewki a'la creme potrzebne są następujące składniki:
1 kg marchewek
2 małe cebule
2 ziemniaki
ok 7 plasterków imbiru
2 łyżki masła
2 łyzki jogurtu greckiego
sól
pieprz
1 mała łyżeczka kurkumy w proszku
szczypta szafranu
ćwierć świeżo startej gałki muszkatołowej
sok z jednej cytryny
10 dkg wędzonego boczku ( w wersji wegetariańskiej boczek możemy zastąpić np startym parmezanem)
Marchew i cebulę kroimy w jak najdrobniejsze plasterki.
Cebulę wrzucamy na roztopione masło i czekamy az się nam ładnie zeszkli. Do tego dorzucamy marchew. Całość smażymy ok 10-15 min. Dolewamy wodę, tak aby delikatnie przykryć marchew. Gotujemy tak długo aż zmięknie. w połowie gotowanie dodajemy jogurt i przyprawy. Kiedy warzywa będą bardzo miękkie wszystko blenderujemy do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Wlewamy sok z cytryny i chwilę gotujemy, cały czas mieszając aby nie poparzyć się bulgocącą masą :)
Boczek kroimy w drobne paski, smażymy. Dekorujemy nim krem.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)