Oj jak długo mnie tutaj nie było....
Z różnych powodów na jakiś czas odpuściłam bloggowanie, mam nadzieję, że będę wracać częściej :)
Niedawno poczyniłam pierwszą w życiu focaccię. Chodziła za mną już od jakiegoś czasu. Muszę przyznać, że wyszła smakowita. Mam nadzieję, że to nie szczęście początkującego bo mam zamiar piec ją częściej. Zrobiłam ją z cebulą, oliwkami i solą morską a do ciasta dodałam sporą garść tymianku ( nie miałam rozmarynu).
Przeczytałam sporo przepisów i połączyłam je w jeden.
Ok 700 g mąki ( zmieszałam szymanowską 450 z jakąś włoską 00)
100 ml oliwy z oliwek
Łyżeczka soli
Garść suszonego tymianku
20 g świeżych drożdży
Ok 400 ml cieplej wody
1 średnia cebula
1 łyżka soli morskiej
Kilka zielonych, pokrojonych w plasterki oliwek
Drożdże rozpuścić w cieplej wodzie. Mąkę przesiać przez sito i zmieszać z wodą drożdżową, oliwą i łyżeczką soli (tym razem użyłam miksera do ciast z drożdżowym hakami ;) ).
Ciasto wyrabiać ok 4-5 min. Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1,5h. Będzie dosyć rzadkie.
Po tym czasie stolnicę nasmarować oliwą, wyłożyć ciasto, rozpłaszczyć, pozawijać kilka razy warstwy jedna na drugą, tak jakby się chciało poskładać ciasto, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowanym oliwą, rozłożyć na całość blaszki.
Znów odstawić do wyrośnięcia na ok 1h.
Po upływie tego czasu nasmarować ciasto oliwą zmieszaną z wodą lub samą oliwą, zrobić palcami dziurki na całej powierzchni ciasta. Ułożyć dodatki. Posypać solą morską. Piec ok 20-30 min w piekarniku nagrzanym do 220*C ( w zależności od tego jak grube na początku było ciasto). Piekarnik można spryskać wodą lub zostawić w nim naczynie z wodą.
Focaccię wyjąc, dać jej chwilę odpocząć i zjeść ze smakiem maczając np. w oliwie z balsamico i ulubionymi dodatkami.
#focaccia #italianbread #focacciabread #cebula #onion #oliwki #olives #sol #salt #delicious #foodporn #italiancuisine #pyszne #pysznejedzenie #przystawka
Przeczytałam sporo przepisów i połączyłam je w jeden.
Ok 700 g mąki ( zmieszałam szymanowską 450 z jakąś włoską 00)
100 ml oliwy z oliwek
Łyżeczka soli
Garść suszonego tymianku
20 g świeżych drożdży
Ok 400 ml cieplej wody
1 średnia cebula
1 łyżka soli morskiej
Kilka zielonych, pokrojonych w plasterki oliwek
Drożdże rozpuścić w cieplej wodzie. Mąkę przesiać przez sito i zmieszać z wodą drożdżową, oliwą i łyżeczką soli (tym razem użyłam miksera do ciast z drożdżowym hakami ;) ).
Ciasto wyrabiać ok 4-5 min. Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1,5h. Będzie dosyć rzadkie.
Po tym czasie stolnicę nasmarować oliwą, wyłożyć ciasto, rozpłaszczyć, pozawijać kilka razy warstwy jedna na drugą, tak jakby się chciało poskładać ciasto, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowanym oliwą, rozłożyć na całość blaszki.
Znów odstawić do wyrośnięcia na ok 1h.
Po upływie tego czasu nasmarować ciasto oliwą zmieszaną z wodą lub samą oliwą, zrobić palcami dziurki na całej powierzchni ciasta. Ułożyć dodatki. Posypać solą morską. Piec ok 20-30 min w piekarniku nagrzanym do 220*C ( w zależności od tego jak grube na początku było ciasto). Piekarnik można spryskać wodą lub zostawić w nim naczynie z wodą.
Focaccię wyjąc, dać jej chwilę odpocząć i zjeść ze smakiem maczając np. w oliwie z balsamico i ulubionymi dodatkami.
#focaccia #italianbread #focacciabread #cebula #onion #oliwki #olives #sol #salt #delicious #foodporn #italiancuisine #pyszne #pysznejedzenie #przystawka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)